brings everyone together: ohababa!


5 yıldızlı otellerde konaklama bedelleri o yüzden yüksektir. Bu para dekorasyona göre belirlenmez.

22 Jan 2025, 20:16
news media

Bilenler bilir; ben bir otel içmimarıyım. Batum'da yıllarca bir sürü 5 yıldızlı otel inşaatlarında uygulamacı teknik personel olarak görev yaptım.

Çalıştığımız projelerde en önemli konu yangın önlemleridir;

- Odaların girişlerinde "A sınıfı" 60 dk boyunca alev almaz kapılar zorunlu olarak (bazı pahalı otellerde 120 dk) takılır. Bu kapılar aynı zamanda duman da geçirmez özelliktedir. Fitilleri yanmaz veya erimez malzemeden imal edilir. Kasa kapısı gibi ağır olur.

- Odaların içinde hem "alev ve duman" ikaz alarmı, hem de alev söndüren yangın muslukları bulunur. Bu sprinkler sistemlerinin 68 derece sıcaklıkta ucundaki cam patlayarak 12 m² alana su fışkırtır, herhangi bir insan müdahalesi beklemez. Oda büyükse iki tane veya üç tane takılır. Bu su depodan direk gelir, şebeke ile alakası yoktur. Odadan odaya borulardan alev geçmesin diye tesisat için açılan delikler alev almaz kırmızı silikon ile körlenir.

- Elektrik tesisatında halojen free (alev almaz kablo) kullanılır. Hatta kablo kanalları da tutuşmaz ve duman çıkartmaz özelliktedir.

- Tüm koridorlarda tavanlarda çıkış (EXIT) yazıları bulunur. Bunlar elektrikli değil, şarjlıdır. Alev vurup eriyene kadar görevlerini yaparlar. Koridorlarda aynı zamanda zeminde acil durum aydınlatmaları da olur. Yangın anında duman önce tavana yükselir, sonra zemine çöker. Bu yüzden tahliyeler her zaman zeminden sürünerek yapılır. Koridor halıları bile kolay alev almaz özelliktedir. Hatta sigara külü düşünce kül kendi kendine söner.

- Yangın kaçış merdivenlerine "iki adet" 120 dakika boyunca yanmaz kapıdan geçilerek ulaşılır. Bu kapılar da duman geçirmez özelliktedir. Yangın kaçış merdivenlerinin havalandırması özeldir. Çok büyük fanlar ile bu özel bölüme dışarıdan sürekli taze hava basılır. Dumanı ise ayrıca emilip dışarı üflenir. Bu yangın merdivenlerinin duvarları alev almaz "pembe veya bordo" alçıpan ile çift kat yapılır.

- Yangın kaçış merdivenlerinde asla eşya bulundurulmaz. Kapılarda kilit olmaz !

- Mutfaklar köpüklü yangın söndürme tertibatı ile donatılır. Köpük tutuşmuş yağı bile söndürecek kadar boğucu tipte tercih edilir.

- Tüm binalarda yüzlerce yangın tüpü bulundurulur. LPG'li araçlar kapalı otoparklara sokulmaz. Otellerin çevresi de hidrant dediğimiz itfaiyelere su veren yangın muslukları ile donatılır.

Bu kurallar tüm dünyada yönetmelikler ile uygulanır. Ruhsat almadan önce bu binalar itfaiye ekipleri tarafından denetlenir. En ufak hatada bile binaya açılma izni verilmez.

Bunca tedbirin maksadı toplu ölümlere engel olmaktır. 5 yıldızlı otellerde konaklama bedelleri o yüzden yüksektir. Bu para dekorasyona göre belirlenmez.

Bu yüzden lüx bir otelin 76 kişiye mezar olması akıl alır gibi değil !

by Suat Çelik (Otel İç Mimarı)

[Alıntıdır]

rococo
Follow
13 
like to news 
dislike to news
33063